Brutale gevechten tijdens de bevrijding van MM

Over Siegfried en Thelmer

17 september 1944: voor velen de dag waarop ‘Market Garden’ van start gaat. Na de bevrijding van België moet dit geallieerde offensief vanuit Leopoldsburg en Lommel een brug slaan naar de bevrijding van Nederland en Duitsland.

Geallieerde parachutisten landen in Nederland tijdens Operatie Market Garden; archives.gov, public domain

Maar op andere plaatsen in Limburg wordt die dag ook nog gevochten. Tussen Zuid-Willemsvaart en Maas in Maasmechelen komt het in Uikhoven, Boorsem en Kotem tot schermutselingen en gevechten. Terwijl de 23-jarige medic Thelmer Thompson enkele gewonden verzorgt, wordt hij dodelijk geraakt door een Duitse sluipschutter. Die wordt door Thelmers makkers omsingeld en gedood. De oorlog toont zich in al zijn brutaliteit. Ook de 18-jarige Duitse soldaat Siegfried Müller komt die dag om het leven. Hij is één van de vele tienersoldaten die in Maasmechelen ingezet worden. Ze hebben amper gevechtservaring en tegen de Amerikaanse tanks van de 2nd Armored Division maken ze geen schijn van kans. Velen van hen sneuvelen. Siegfried wordt later herbegraven naar de Duitse militaire begraafplaats van Lommel, waar vandaag meer dan 39.000 soldaten begraven zijn. Thelmers graf bevindt zich op de begraafplaats ‘Trinity Cemetery’ in Spring Grove, Houston County in de Amerikaanse staat Minnesota.

Lees er meer over in het boek ‘helmen in de achtertuin’.


Links: Siegfried Müller/ Duitse militaire begraafplaats Lommel; foto: Karsten Conaert
Rechts: Thelmer Thompson; findagrave.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s