Boek

Een vraag over het boek? Stuur ons een bericht via het contactformulier!


Het einde van WOII voor België en West-Europa roept beelden op van D-Day, Opera­tie Market Garden, het Ardennenoffensief. Maar wat gebeurde er in onze eigen wijk of achtertuin?

“WOII is meer dan alleen D-Day of Stalingrad.”

Tussen 16 en 18 september 1944 breekt in het Limburgse Maasland tussen Lanaken en Maasmechelen het geallieerde offensief ‘Task Force stokes’ los. Het doel is om reste­rende Duitse troepen op een strook akkerland tussen Zuid-Willemsvaart en Maas uit te schakelen. De dorpen op dit ‘eiland’ worden bevrijd, maar zijn getuige van verwoede gevechten. Daarbij sneuvelen niet alleen heel wat geallieerde en Duitse soldaten, maar komen ook burgers om het leven.

“Zware gevechten op het ‘eiland’ tussen kanaal en Maas.”

In het kleine dorp Boorsem wordt op 17 september ‘44 een groep Duitse kindsoldaten doodgeschoten. Wilde verhalen doen nog steeds de ronde. Maar wat gebeurde er echt?

“Wilde verhalen, maar wat gebeurde er echt?”

Dit boek trekt een lijn tussen die twee gebeurtenissen en vertelt het verhaal van burgers, bevrijders en bezetters. Kortom: de feiten gezien vanuit de ogen van slachtoffers én da­ders.

‘Helmen in de achtertuin’ werd mogelijk gemaakt door financiële steun van ‘Erfgoedcel Mijn-Erfgoed (inmiddels ECRU Erfgoed)’, CERA en Gemeente Maasmechelen.