Vermist: Hubert Richter

Hubert Richter was een Duitse soldaat en raakte vermist tijdens de Tweede Wereldoorlog. In opdracht voor Stichting Erfgoed Eisden zoek ik naar informatie over wat er met hem gebeurde.

Zoektocht

Richters militair identiteitsbewijs of Soldbuch bevindt zich momenteel in het archief van de Stichting Erfgoed. Tot eind 2021 werd er ook het soldatenboekje bewaard van een andere Duitse soldaat, Josef Stadtmann. Na opzoekingswerk slaagde ik erin, nabestaanden van Stadtmann op te sporen.

Nu proberen we familie van Richter te vinden, om zijn soldatenboekje aan hen te bezorgen. Maar dat is niet zo simpel als het lijkt.

Zabrze/ Hindenburg

Richter wordt in 1912 geboren, in het huidige Zuid-Poolse Zabrze. Destijds ligt de stad nog in het Duitse Keizerrijk, er wonen zowel Polen als Duitsers. Vanaf 1915 krijgt de stad de naam Hindenburg O.S. (Oberschlesien – Opper-Silezië), genoemd naar de veldmaarschalk en latere rijkspresident Paul von Hindenburg. Als gevolg van oorlogen en conflicten in de loop van de 20e eeuw worden de grenzen van heel wat Europese landen, waaronder ook Polen en Duitsland, meermaals hertekend. Daardoor ligt Zabrze/ Hindenburg vanaf het einde van de Eerste Wereldoorlog eerst op Duits en daarna Pools grondgebied, een complex verleden.

Tussen 1933 en 1945 maakt Hindenburg deel uit van nazi-Duitsland. Vanaf begin ’45 slaan ook in Opper-Silezië talrijke Duitse burgers op de vlucht voor de opmars van het Sovjet-Russische leger. Later worden velen door de nieuwe autoriteiten in het na-oorlogse Polen het land uitgezet. Vanaf 1946 heet Hindenburg opnieuw Zabrze en is deel van zowel de Volksrepubliek als de huidige Republiek Polen. We weten dat Richter getrouwd was en kinderen had. Hebben ze Hindenburg/ Zabrze na de oorlog verlaten? Er kunnen dus nabestaanden zijn, maar waar ze nu leven, weten we niet.

Vermist

Wanneer Richter in dienst treedt van het Duitse leger, de Wehrmacht, is onduidelijk. Midden september 1944 raakt het spoor bijster. Richter behoort op dat moment tot een reserve-eenheid van het 184e Grenadier-Regiment. Waar en in welke omstandigheden komt hij om het leven? Zijn/ waren er mensen die meer weten?

Vooraleer de soldatenboekjes van Richter en Stadtmann overgedragen worden aan de Stichting Erfgoed Eisden, liggen ze decennia lang in het gemeentearchief van Maasmechelen. Werden de boekjes op het slagveld gevonden? Wie vond ze? Lagen ze in al eerder in het archief van één van de deelgemeenten voor de fusie in de jaren ’70?

De kans is groot dat Richter en Stadtmann tijdens de bevrijding van Maasmechelen tussen 14 en 18 september 1944 om het leven kwamen. Hun lichamen konden mogelijk niet geïdentificeerd worden of zijn nog steeds niet gevonden. Daarom werden beide mannen na de oorlog als vermist opgegeven.

De zoektocht naar Hubert Richter is een puzzel van fragmenten en vraagtekens. Maar we zoeken verder en sturen aanvragen naar archieven en zoekdiensten. De motivatie? Dat er ergens een familie is die bijna 80 jaar na de oorlog met dezelfde vragen zit als wij.

Fotobronnen: (boven) Stichting Erfgoed Eisden, (onder) Deutsche Rote Kreuz, Vermisstenbildlisten


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s