Wie was Martha Janssen-Leyder?

“Wie strijdend sterft, wint roem en doodt de dood.” – William Shakespeare

In het boek ‘helmen in de achtertuin’ vind je deze foto uit de collectie van Stichting Erfgoed Eisden. Hij werd gemaakt kort na de bevrijding van Eisden-Dorp op 18 september 1944. Na vier jaar keert de langverwachte vrijheid eindelijk terug. Er is heel wat op til, mensen beklimmen de Amerikaanse ‘Sherman’-tank zelfs om te zien wat er gaande is. Het duo soldaten kijkt de volkstoeloop geamuseerd toe. Naast de jongen met de Belgische driekleur op de eerste rij staat een meisje in een wit jurkje. Haar mond valt open van verbazing bij het zien van de volgende tank die uit de richting van het Vrijthof over straat dendert. De foto blaakt van dynamiek en bevrijdingseuforie.

Uit: collectie Stichting Erfgoed Eisden
Via Photoshop brengt fotograaf Frank Quax vroeger en vandaag samen. Heel even lijkt het verleden weer tot leven te komen.

Het huis op de foto bevindt zich op de kruising van de Geeststraat en de Langstraat in Eisden-Dorp en staat er vandaag nog steeds. Ooit was het de thuis van Martha Janssen-Leyder. Tijdens de oorlog zat ze in het verzet tegen de nazi-bezetting van België. Op 10 november 1946 overleed ze in Croydon, in het Britse graafschap Surrey. Ter nagedachtenis werd voor haar naast de voordeur een gedenkplaat ingemetst. Maar wie was Martha? Wat maakte ze tijdens de oorlog mee en wat was de oorzaak van haar dood? Weet jij meer? Neem contact met ons op!

‘Hier woonde ons trouw en dapper medelid Martha Janssen-Leyder. Overleden te Croydon, Surrey op 10.11.1946.’ Foto: Bram Machiels


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s