Noren in Maasmechelen tijdens WOII?

Takk norske og amerikanske soldater!

Een Noor in Amerikaans uniform die Maasmechelen mee bevrijdt? Precies! En hij is niet de enige. Anton Olsen Wilberg maakte deel uit van het ‘Noorse’ 99th Infantry Battalion en sneuvelde op 17 september 1944 in Maasmechelen. Who knew: onze vrijheid heeft een Scandinavisch kantje! Vandaag vind je Wilbergs graf op de Amerikaanse militaire begraafplaats van Henri-Chapelle, waar ongeveer 8.000 soldaten begraven zijn. Op donderdag 17 september, 76 jaar later, brachten we hulde aan de slachtoffers tijdens een live herdenkingsmoment op Facebook.

Lees er meer over in het boek ‘helmen in de achtertuin’. Over het ‘Noorse’ 99th Infantry Battalion Separate postten we ook een bericht op Ooitaandemaas.

Antons graf op de begraafplaats in Henri-Chapelle
Het begrafenisformulier van de 43-jarige Noor Anton Olsen Wilberg is een bewijs van de brutale gevechten in Maasmechelen tussen 14 en 18 september ’44. Terwijl Antons dood geschat wordt op 16 september, toont het ochtendrapport van zijn compagnie aan dat hij een dag later sneuvelde. Een schot in de rug en het been werden hem fataal. Uit boek: ‘Helmen in de achtertuin’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s