Oud ijzer? Majèh gij!

Over een vondst ‘ten velde’

Deze voorwerpen werden jaren geleden gevonden in natuurgebied Maaswinkel, op een hoopje naast een veld. Oud ijzer voor de een, is soms een schat voor een ander. En gelijk had de vinder. Het zijn enkele waardevolle overblijfselen van het Maaslandse oorlogsverleden.

Dit is geen vooroorlogse Vitual Reality-bril, maar een lader van een MG-15 machinegeweer. Aan het begin van de oorlog wordt dit type zware mitrailleur gebruikt als afweergeschut op Duitse bommenwerpers. Wanneer de geallieerden in september 1944 door België oprukken, worden Duitse reserves in allerijl aangevoerd. Aan de haastig bij elkaar geraapte troepen wordt bij gebrek aan beter vaak de ‘oude’ MG-15 uitgedeeld. Deze lader werd gelukkig zonder munitie aangetroffen.

Dit stukje metaal is een onderdeel van het trekkermechanisme van een Panzerfaust antitankwapen (letterlijk ‘pantservuist’). Het gebruik ervan was een gevaarlijke klus. De Faustpatrone had een bereik van max. 150 meter, waardoor Duitse soldaten gevaarlijk dicht tot bij een voertuig moesten naderen om hem af te vuren. Deze ‘buis met granaat’ kon grote schade aanrichten en was een gevreesd wapen. Toch zijn de Duitse luchtmachtsoldaten, die tussen 14 en 18 september in Maasmechelen ingezet worden, geen partij voor de Amerikaanse ‘Stuart’ en ‘Sherman’ tanks.

De vondst bevatte vier afdekhoezen in ‘klaverbladvorm’ voor artilleriegranaten van een Amerikaans 105mm artilleriegeschut en een deksel van een munitiekistje voor het .30 machinegeweer. Bewijs genoeg dus voor de hevige gevechten aan kanaal en Maas!

Foto’s voorwerpen: Bram Machiels